När det kommer till att välja en hund så är det viktigt att alla i familjen kommer överens. Beroende på din familjesituation så kan det vara bra att välja en hund som passar bra för alla, även de yngre barnen. Man ska aldrig glömma att hundar har instinkter och trots att de allra flesta är snälla så ska man vara försiktig när det kommer till mycket små barn. Här nedan följer en lista på vad man ska tänka på när man väljer en hund till familjen.

  • Robust

Det är bra att välja en hund som är robust. Barn är inte alltid så försiktiga som man ska vara och då är det bra med en stabil hundras för barnets säkerhet och så att hunden mår bra. Riktigt små hundar kan vara svårt att ha runt springande barn eftersom de är så ömtåliga.

  • Energi

Det är viktigt att välja en hundras som passar familjens aktivitetsnivåer. Det är också viktigt att hunden tycker att det är roligt med mycket leker och spring. Av den anledningen kan det vara bra att adoptera en ung valp som kan växa upp i familjen, men även äldre hundar i vissa raser passar bra.

  • Intelligens

Hundar mår bra av att vara tränade och det är särskilt viktigt runt barn att hunden vet att nej betyder nej. Det är bra att välja en intelligent ras som är lätt att träna. Det kan vara kul för hela familjen att bli involverad i träningen av den nya familjemedlemmen.

  • Snäll

Det allra viktigaste när man ska adoptera en hund är att den är snäll. Detta kan variera mycket även inom raserna, men se till att inte välja ett djur som beter sig nervöst eller aggressivt. Aggressivitet och familj går inte riktigt ihop och det kan vara bra att istället satsa på en lite lugnare ras.