Rasen mops är mycket populär och i synnerhet under de senaste åren har mopsar synts ute på promenader och i parker mer och mer. Mops är numera på topplistan över de mest populära raserna i Sverige. Mopsen härstammar från en kinesisk hundras som för ungefär 600 år sedan importerades till England där den mops vi känner igen idag avlades fram. Det är intressant att titta på bilder på hur mopsen såg ut för bara några decennier sedan; nospartiet är mycket mer rakt och av trubbigheten som kännetecknar rasen idag syns inga spår.

Temperamentsmässigt är mopsen generellt sett en tillgiven, pigg och lätthanterad hund. Mopsen kan vara envis men med rätt uppfostran blir det ofta en perfekt familjehund.

Utseende

Mopsen är en liten hund. Enligt rasstandarden är honor såväl som hanar runt 30 centimeter höga. Vikten ligger mellan 6-8 kilo för honor respektive runt 7-10 kilo för hanar. De vanligaste färgerna är gul/aprikos och svart även om grå mopsar också räknas som godkända. Utöver storleken och färgen är det främst ansiktsformen och det trubbiga utseendet som känns igen på en mops.

Hälsoproblem

På grund av rasens exteriör, det stora platta huvudet speciellt, så har många mopsar dessvärre medfödda problem med andningen och de beskrivs ofta som ”snarkande” både i vaket och sovande tillstånd. Det beror på att man inom aveln har varit fokuserade på det trubbiga ansiktet och fortsätta avla på individer med mycket trubbighet. Detta kritiseras i många kretsar idag, men aveln fortsätter eftersom efterfrågan på en hund med det utseendet numera ses som det ”rätta” av många. Mopsen kan dessutom riskera problem med ögonen på grund av att ögonen är stora och utstående och därför inte alltid får tillräckligt med skydd från smuts, luft och vind. Bland annat kan det uppstå sår på näthinnan och eftersom ögonen lätt torkar ut har en del mopsar problem med ögoninflammationer.