En hundras som inte är lika känd som många andra men som ändå har en stor skara beundrare, ägare och uppfödare är den kinesiska rasen Shar Pei. Denna hundras började som vakthund och vallhund och fungerade även inom viss jakt. En Shar Pei som man träffar på idag har inte kvar så mycket av de vaktande tendenserna och är oftast väldigt snäll och sällskaplig.

Det finns ingenting hundraprocentigt bevisat gällande besläktade hundraser till Shar Pei. Det tros att den långhåriga björnliknande rasen Chow-chow är närmsta släktingen. Detta baseras på att båda raserna har en lila tunga.

Utseende

Det som utmärker hundar av rasen Shar Pei är deras rynkiga hud som ger illusionen av att det finns för mycket hud på en för liten kropp, som många andra rasers valpar som ”växer i” sin överflödiga hud. På en Shar Pei är det inte fråga om att det är hud som ska växas i utan snarare att rasen är avlad så. Storleksmässigt är Shair Pei en medelstor ras och cirka 45-50 centimeter hög. De bör väga runt 20 kilo. Öronen är hängande och vikta framåt och svansen ska vara medellång och något framåtböjd.

Hälsa

Rasen har dessvärre förföljts av en mängd hälsoproblem, dessa görs det dock försök med att avla bort. Exempelvis för att försöka få bukt med problemet med infektioner i hudvecken är hundar med för många veck på kroppen, utöver på vissa delar, diskvalificerade från hundutställningar. Människan tar alltså lite ansvar här och försöker avla bort en del av det som skapar problem för rasen. Huden måste skötas om och hållas ren för att förhindra svampinfektioner, sår och annat och det är även viktigt att ta hand om öron och ögon då de annars riskerar att få problem även på dessa delar. Utöver detta är rasen psykiskt stabil och lätthanterlig.