Old English Sheepdog är en numera sällskapshund som precis som namnet avslöjar, i många år varit en vallhund för får, främst i England. Numera är rasen främst en sällskapshundras och familjehund och många utställningsintresserade har fått upp ögonen för denna ras.

Utseende

Hundar av rasen Old English Sheepdog är stora, runt 55-60 centimeter höga, och även större förekommer. De väger mellan 25-50 kilo, beroende på om det är en hane eller hona (honorna är generellt något mindre än hanarna). För den utställningsintresserade kan det vara intressant att veta att den ”perfekta” hunden av denna ras är en hund som är proportionerlig och ser ”sund” ut. Det kan anses vara en ovanlighet eftersom många andra raser dessvärre blivit avlade på felaktiga gener för att utseendet ska bli så unikt som möjligt.

En annan viktig aspekt av utseendet på denna ras är den långa, tjocka, vackra pälsen. Den ska vara tjock, långhårig och sträv. Detta kommer från tiden då hundarna vallade får i ur och skur, pälsen avlades för att kunna hantera stora mängder vatten.

Pälsvård

Old English Sheepdog hundar måste borstas ofta, gärna några gånger i veckan. Hundarna behöver på grund av pälsens struktur, inte badas särskilt ofta även om viss avtvättning blir viktig när smuts fastnar i tassar och i delar av den långa pälsen som når ner till marken vid promenader och utomhusaktiviteter.

Temperament

Som vallhund tidigare var rasen ganska svårhanterlig. Det krävdes en fast hand och en ägare som kunde hantera krångliga hundar. Detta har dock avlats bort ju mer hundarna istället börjat bli sällskapshundar. De är lite lika terriers i sitt psyke, de är envisa och gör inte gärna något de inte själva vill. Om de däremot är intresserade och man som ägare kan motivera hunden kan den lära sig massor med saker och bli väldigt lydig och lätt att ha att göra med.