Västgötaspetsen är en svensk national-ras. Hunden har funnits som främst gårdshund väldigt länge men fick sitt namn och sin plats i Svenska Kennelklubben under 1940 – 1950-talen. Rasen har använts som vallhund tidigare och det kända namnet för rasen var länge svensk vallhund. Numera används den främst inom olika hundsporter och aktiviteter, exempelvis inom agility och lydnad. Att träna hundar av denna rasen i spårning och annat är också vanligt även om många har den enbart som sällskapshund.

Utseende

Västgötaspetsar är och beskrivs som en varg i en liten storlek. Rent kroppsmässigt påminner den en hel del om vargen med en ofta gråbrun sträv päls och vargliknande öron som är upprätta. Storleksmässigt ligger västgötaspetsen mellan 30 – 33 cm och väger ca 10-15 kilo.

Temperament

Hundar av denna ras är inte alltid lätta att hantera. De är starka individer med mycket energi och det krävs att ägaren tar kommandot. När dynamiken mellan hund och ägare fungerar bra är det oftast inga som helst problem och västgötaspetsen är då väldigt lyhörd och lydig. Västgötaspetsen är inte en ras som mår bra av att bara ta det lugnt utan de behöver olika aktiviteter för att må bra och inte utveckla olika stressrelaterade temperamentsförändringar som kan uppkomma av för lite motion och sysselsättning. På grund av sin historia som gårdshund och vallhund kan det vara positivt att lära hunden redan från valpålder att komma på inkallning så att den med säkerhet kan gå lös i områden som tillåter det. Att få strosa omkring fritt är någonting som sitter kvar i denna ras sedan decennier tillbaka.

Hälsa

Utöver att västgötaspetsen är en hund med mycket energi som behöver aktivitet i sitt liv är det en hundras utan kända sjukdomar inom rasen. Precis som med alla andra hundar är detta ingen garanti för alla individer men i stort är det en hälsosam ras.