Rasen basset (eller Basset Hound) är en ras som härstammar från Frankrike och England. Aveln skedde i England mellan engelska hundar och en importerad fransk hund. Rasen användes under 1850-talet och framåt som spårhund och jakthund. En vanlig syn förr i tiden i England på landet var jakter där ryttare till häst och ett stort gäng basset-hundar tillsammans tog sig dit jaktbytet fanns. Numera används inte rasen så mycket till spår och jakt utan främst som sällskaps- och familjehund.

Utseende

Basset-hunden har ett ganska distinkt utseende och även de som inte är hund-vana brukar känna igen en Basset. De har lång rygg, är ganska låga (ca 35 cm) och har långa öron. De är oftast två- eller trefärgade med inslag av vit, brun/rödbrun och svart.

Hälsa

Hundar av rasen Basset kan under sina valp-år få problem med värk på grund av hur snabbt de växer. Denna smärta ska dock avta allteftersom att valpen blir äldre och som vuxen hund ska det inte finnas problem med smärta även om det självklart kan vara så för en del hundar ändå.

Eftersom att hundarna har en del extra hud (mer eller mindre beroende på härstammning) så bör ägare vara uppmärksamma på början till sår eller inflammationer och vara noga med att rengöra sin hund efter promenader. På grund av hängande ögon kan en del bassets också tyvärr få problem med återkommande ögoninflammationer.

Egenskaper

Hundar av denna ras är i stort sätt alltid väldigt snälla, lugna och sociala både mot människor och andra hundar. De ger ibland att intryck av att vara väldigt undergivna vilket inte är fallet däremot är de nästan alltid väldigt snälla mot andra hundar. Detta kräver dock, som alltid, att ägaren är snäll mot hunden och att det finns ett ömsesidigt förtroende. En otrygg hund är aldrig en säker hund.