Den irländska terriern har ett utseende som påminner om en del andra terriervarianter som även de härstammar från Storbritannien och Irland. Dessa raser är exempelvis strävhårig foxterrier, Welshterrier, Jack Russel terrier och Lakelandterrier. Precis som dessa raser avlades den irländska terriern först och främst som jakthund, gårdshund och även vakthund. Numera är den främst en sällskapshund. Den har även stor talang för agility och är en populär ras på tävlingsbanorna.

Utseende

Den irländska terriern är runt 45 cm hög och ganska smidig i kroppen även om den har det karakteristiska fyrkantiga terrierutseendet. Rasen är strävhårig, finns bara i en typ (till skillnad från exempelvis fox terriern som finns i två typer) och är alltid någon nyans av röd/rödbrun.

Temperament

I likhet med många andra terrierhundar är den livlig, positiv, nyfiken och vänlig. Den irländska terriern är också känd för att vara lätthanterlig och lättanpassad. Självklart handlar det om ägarens och hundens relation men den har generellt lätt för att komma till ro i nya miljöer och brukar inte ha några större problem med att vara ensam hemma, dock skiljer sig detta alltid från individ till individ. Som ägare till en terrier är det dock av stor vikt att man sysselsätter sin hund för att den inte ska bli uttråkad och skaffa sig ovanor. Ett tips är att ha leksaker som tränar hunden både fysiskt och psykiskt, till exempel att gömma godis inuti en leksak och låta hunden ta sönder den och leta efter godiset. Många terrierhundar är också väldigt bra på att spåra så att uppväcka ett sådant intresse kan ge hunden den sysselsättning den behöver för att vara välmående.

Hälsa

Den irländska terriern har inga registrerade kända rasrelaterade sjukdomar. Det finns inte heller uppgifter om att rasen drabbas av specifika sjukdomar utan det är en frisk ras i stort. Självklart kan en hund av denna ras, precis som alla andra, ha medfödda riskfaktorer men det ska ses igenom vid en veterinärbesiktning innan köp.